هنگامی که صحبت از مصوّرسازی نتایج تحقیقات به میان میآید، اکثر افراد ناخودآگاه به یاد نمودارها میافتند. این اتفاق احتمالا برای شما هم رخ دهد، زیرا استفاده از نمودارها و مصورسازی دادهها، باعث تسهیل و بهبود برداشت نتیجه از دادهها، شناخت روندها و تشخیص ناهنجاریها خواهد شد.
اما مسالهای که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که موارد اشاره شده از روی دادههای تحقیقات کاربری کمی قابل استنتاج است. نمودارها گاهی روش مناسب برای دریافت اطلاعات از نتایج تحقیقات کیفی مانند مصاحبهها یا مشاهدات نیستند. معمولا تعداد شرکتکنندهها در این نوع از مطالعات بسیار کم است و برای ساخت نمودارهای معنادار کافی نیست. از سویی دیگر برخی مفاهیم و اطلاعاتی که شما به دنبال آن هستید، از طریق اعداد و ارقام قابل سنجش و انتقال نیست.
پس بیایید نگاهی بیاندازیم به روشهایی که با استفاده از آنها میتوانیم دادههای موضوعی و فازی حاصل از تحقیقات کیفی را به نحوی بیان کنیم که برای همه ذینفعان مناسب باشد.
وقتی شما نتایج حاصل از تحقیقات کاربری کیفی را به اشتراک میگذارید، به احتمال زیاد بر روی ایجاد شناخت از زندگی افراد، کارهایی که باید انجام دهند و تعاملی که باید داشته باشند تا به هدفی مشخص برسند، تمرکز خواهید کرد. براساس گروهی که شما به دنبال شناخت آنها هستید و اطلاعاتی که قصد دارید جمعآوری کنید، روشی که برای مصورسازی دادهها مورد استفاده قرار خواهد گرفت، متفاوت خواهد بود.
برای مصورسازی دادههای کیفی میتوان از روشهای مختلفی استفاده کرد که بنا به نیازها و نتایج لازم برای تحقیقات، متفاوت خواهد بود. از جمله این روشها میتوان به نمودار افینیتی «Affinity Diagram»، نقشه همدلی «Empathy Map» و نقشه سفر کاربر «User Journey Map» اشاره کرد.
برای آشنایی با این روشها میتوانید به مقاله ای در اینجا مراجعه کرده و توضیح جامع هریک از آنها را مطالعه کنید.
(زمان حدودی مطالعه: 15 دقیقه)