کار کردن در حوزهی UX مزایای بسیاری دارد: کار خلاق و رضایتبخش، انعطاف، تنوع و درآمد زیاد.
احتمالاً خودتان میدانید چرا. اما چگونگیاش خیلی واضح نیست. باید چه طور اولین قدم را در حرفهی UX برداریم؟
اگر دربارهی طراح UX شدن کنجکاوید اما نمیدانید باید از کجا شروع کنید، تنها نیستید. باید واضح بگویم که هیچ فرمول جادوییای وجود ندارد. درواقع، آدمهای بسیاری بعداً در مسیر شغلیشان سراغ طراحی UX آمدهاند و قبل از آن در حوزههای مختلفی کار کردهاند؛ مثل مدیریت محصولات، بازاریابی یا توسعهی نرمافزار.
همه میتوانند تغییر کنند. اگر میخواهید به عنوان طراح UX کار کنید، قطعاً میتوانید به چنین ایدهای تحقق ببخشید و من بهتان نشان میدهم چه طور.
چه کسی میتواند طراح UX شود؟
درواقع، هر کسی میتواند طراح UX شود. اما این مسئله که این کار حوزهی گستردهای را در بر میگیرد ممکن است شمشیری دولبه باشد.
قبل از اینکه قدم اول را بردارید، مهم است که تنوع این حوزهی کاری را درک کنید تا ببینید آیا مهارتهای متنوعی که در آینده یاد میگیرید تکمیلکنندهی مهارتها و علایق فعلیتان است یا نه. دربارهی UX مطالب بسیاری را بخوانید، با کسانی که در این حوزه کار میکنند صحبت کنید، به پادکست گوش بدهید. و دائم از خودتان بپرسید آیا من برای کار در حوزهیUX مناسب هستم؟
یکی از بزرگترین افسانههایی که وجود دارد این است که باید از اول هنرمند باشید یا در طراحی نبوغ داشته باشید، اما این اصلاً درست نیست. هیچ پیشزمینهی حرفهای یا تحصیلیای لازم نیست.
اگر از وقتی CareerFoundry را تأسیس کردهام فقط یک چیز یاد گرفته باشم، این است که طراحان UX ویژگیهای بخصوص و مشخصی ندارند. همهی ما قبلاً آدمهایی را دیدیم که با موفقیت کارشان را تغییر دادهاند و از حسابدار و مدیر به معماران منظر و دندانپزشک تبدیل شدهاند!
چیزی که واقعاً از آدمها طراح UX خوبی میسازد چیزی است که از درون آدمها را به این کار تشویق میکند. باید بدانید علایق و مهارتهای نرم (Soft skills) شما کدماند؟
اگر عاشق مردم هستید و دوست دارید از رفتارشان سر دربیاورید، ممکن است UX برای شما حوزهی مناسبی باشد.
آیا ذاتاً برای همدردی و درک نیازهای افراد استعداد دارید؟ این مسئله به عنوان «روش کاربر محور» شناخته میشود و درواقع طراحی UX همهاش دربارهی همین است.
آیا مسائل را راحت حل میکنید؟ فکری انتقادی و خلاق دارید که باعث میشود راهحلهای متفاوتی ارائه کنید؟ علاوه بر این، آیا انعطافپذیر و سازگارید و در تیم خوب کار میکنید؟ طراحی UX کاری تیمی است، بنابراین همکاری و ارتباطات اهمیت بسیاری دارند.
مهارتهای نرم برای کار در حوزهی UX اساس بسیار خوبیاند، و از هر صلاحیت رسمی یا پیشزمینهی بخصوصی به مراتب مهمترند.
اما هنوز این سؤال پابرجاست: چه طور یک نفر طراح UX میشود؟ با هم به این مسئله نگاهی میاندازیم.
چه طور طراح UX بشویم؟
دربارهی کار در حوزهی UX، عناصر متفاوت بسیاری وجود دارد که باید کنار هم بگذاریدشان. آنچه در ادامه میخوانید پیشنهاد من است دربارهی اینکه چه طور و به چه ترتیبی سراغ این کار بروید.
دربارهی پیشینهی آن بسیار تحقیق کنید
مثل همهی برنامههای خوب زندگی، این کار را هم باید با تحقیق بسیار آغاز کنید. دربارهی این صنعت مطالب بسیاری را بخوانید تا متوجه شوید واقعاً کار کردن در این حوزه چه حسی دارد. روایتهایی که آدمها از یک روز کاریشان تعریف کردند، کتابها، پادکستها، وبلاگها و ویدئوها ممکن است مفید باشند. تا آنجا که میتوانید از اینها استفاده کنید تا بدانید دقیقاً دارید وارد چه کاری میشوید.
اگر قبلاً هرگز کاری در حوزهی در طراحی UX انجام ندادهاید، فکر خوبی است که دورهای آزمایشی را امتحان کنید. این دورهی رایگان و کوتاه مقدمهای کاربردی دربارهی UX به شما ارائه میدهد، و تمرینهایی عملی در اختیارتان میگذارد تا بتوانید مثل یک طراح فکر کنید.
مهارتهای مناسب را در یک دورهی طرحی UX بیاموزید
ممکن است این مرحله قدری سخت و گیجکننده باشد. با اینکه به مدرکی احتیاج ندارید، باید مهارتها، اصول و روشهای بسیاری را بیاموزید. مطالعه دربارهی پیشینهی این کار شروع خوبی است. اما اگر هیچ سابقهای ندارید، قطعاً به برنامهی آموزشی منظمی نیاز دارید که محتوایی سازماندهی شده و با کیفیت داشته باشد.
دورهی طراحی UX طوری برنامهریزی میشود که همهی زمینههای لازم را با ترتیب مناسب بیاموزید. بدون این ساختار، خیلی احتمال دارد درگیر مسئلهای جزئی شوید یا برخی از جنبههای اصلی را به کلی کنار بگذارید.
چگونگی یادگیریتان هم درست به اندازهی محتوایی که یاد میگیرید حائز اهمیت است. برای مهارتهای عملی، مثل انجام تحقیقات کاربر، ایجاد پرسونای کاربر و طراحی طرح کلی صفحه (Wireframe)، مطالعه کافی نیست. باید رویکردی عملیتر داشته باشید.
در صنعتی که به مدارک شما اهمیت نمیدهد، اهمیتِ داشتن مهارتهای عملی باز هم بیشتر میشود. کارفرماها میخواهند ببینند که شما میتوانید ایدههایتان را به محصولات ملموس تبدیل کنید، چیزی تولید کنید و ابزار این صنعت را به کار بگیرید. با کار کردن این مسائل را بیاموزید. برای طراحی UX دورهای بیابید که تئوری و آموزش پروژه محور را با هم ترکیب کند و از شما فعالیت، تمرین و نمونه کار بخواهد. در نتیجهی این امر به نکتهی بعدی میرسیم.
نمونه کار داشته باشد
نمونه کار شما برگ برندهتان در صنعت طراحی UX است. همهی مهارتهایی را که آموختید نشان میدهد و به خوبی نشان میدهد به عنوان طراح کار شما چه خواهد بود.
نمونه کار فقط برای طراحان ماهری نیست که سالها تجربه دارند. حتی وقتی تازه شروع کردهاید، باید نمونه کار درست کرده باشید و هر چه پیش میروید کارهایتان را به آن اضافه کنید.
البته ممکن است این مسئله برای طراحان UX تازهکار یا فاقد صلاحیت چرخهی باطلی به نظر برسد. اگر قبلاً اصلاً به عنوان طراح UX کار نکرده باشید، باید در نمونه کارتان چه چیزی را بگذارید؟
بسیاری از طراحان تازهکار با کار کردن روی پروژههای ساختگی این مسئله را برطرف میکنند. این کار ممکن است طراحی دوبارهی اپلیکیشنی باشد که در حال حاضر وجود دارد و کسی چنین کاری را از شما نخواسته، یا پروژهای خیالی برای مشتریان فرضی.
در وضعیت ایدهآل، به عنوان بخشی از کارهای دورهای که برای یادگیری طراحی UX انتخاب کردهاید، روی نمونه کارهایتان کار میکنید. بدین ترتیب به صورت عملی تمرین میکنید و محصول کاملی دارید که میتوانید به کارفرماها نشان دهید.
برای خودتان راهنما (mentor) پیدا کنید
صرفنظر از اینکه میخواهید به چه صنعتی بپیوندید، پیدا کردن راهنما همیشه پیشنهاد خوبی است. بخصوص در حوزهی UX که کار پروژهای بسیار مهم است، راهنما واقعاً میتواند به شما کمک کند به کارتان بهبود ببخشید و معیارهای این صنعت را بشناسید.
ایدهی راهنما داشتن عالی به نظر میرسد، اما این راهنمای جادویی چه کسی میتواند باشد؟ کجا میتوانید پیدایش کنید؟ اگر میان نزدیکانتان هیچ گزینهای ندارید، نزدیک شدن به غریبهها ممکن است سخت باشد؛ بخصوص اگر این افراد متخصص و حسابی گرفتار باشند.
جلسههای این حرفه جای خوبی برای شروعاند. در سایت meetup.com دنبال رویدادهای محلی UX بگردید و ببینید مسیرتان با چه کسانی یکی است. حتی باتجربهترین طراحان هم بالاخره از جایی شروع کردهاند، بنابراین از شروع گفتوگو و راهنمایی خواستن نترسید.
داستان مناسبی را بیان کنید
نکتهی مشترک همهی کسانی که به دنبال کار میگردند این است: شروع اولین کار در یک صنعت جدید ممکن است دشوار باشد. حتی اگر دورههایی را گذرانده باشید و همهی مهارتهای لازم را آموخته باشید، چه طور میخواهید کارفرماها را راضی کنید که آمادهاید؟
اینجا در Careerfoundry، بیشتر دانشجویان کسانیاند که شغلشان را تغییر دادهاند: آدمهایی که سعی میکنند با گامی بزرگ از رشتهای سراغ رشتهی دیگری بروند. به جز آموزش مهارتهای عملی که برای انجام این حرفه لازم است، ما به فارغالتحصیلانمان آموزش میدهیم در بازار خودشان را چه طور ارائه بدهند.
مسئله این است که چه طور داستانتان را تعریف میکنید. مهم نیست قبلاً چه کار میکردید، به شرط اینکه بتوانید روایت منسجمی تعریف کنید که نشان دهد تغییر حرفهتان به UX طبیعیترین کار بوده.
رزومهتان را دوباره طراحی کنید و روی همهی عناصر UX که در شغلهای قبلیتان تمرین میکردید (احتمالاً بیآنکه خبر داشته باشید!) تأکید کنید. مثلاً، کلر (Claire) که قبلاً پرستار بوده و حالا طراح UX است، معمولاً دربارهی این صحبت میکند که پرستاری ارزش همدردی را به او آموخته.
ممکن است صرفاً جابهجا کردن کلمات به این امر کمک کند. اینکه تجربههای قبلیتان را در چارچوب حوزهی UX مطرح کنید فوراً باعث میشود در بازار خودتان را بهتر ارائه کنید. با این کار در مسیر طراح UX شدن بسیار راحتتر پیش میروید.
بعد چه کار کنید؟
بعد از اینکه در حوزهی طراحی UX کارتان را شروع کردید، مسیرهای مختلفی پیش روی شماست. بعداً ممکن است تصمیم بگیرید در تحقیقات UX، معماری اطلاعات یا حتی طراحی صوتی تخصص پیدا کنید.
اینها فقط نمونههایی است از آیندهی حرفهای شما در حوزهی UX. در رشتهای که دائماً در حال پیشرفت است و به طور مستقیم به تکنولوژی مرتبط است، همیشه فرصتهای جدیدی وجود دارند تا مهارتهایتان را افزایش دهید و چیزهای جدیدی بیاموزید.
خب بعد چی؟
اگر آمادهاید با چالش طراح UX شدن مواجه شوید، وقت آن است که اصول کار را بیاموزید. دورهی آموزشی طراحی UXدر Careerfoundry به نحوی طراحی شده که از زمانی که تازهکار هستید تا حرفهای شدن همراهتان باشد. در آن هر کسی یک راهنما دارد و شغلش تضمینشده است. یعنی اگر در یک بازهی زمانی شش ماهه بعد از فارغالتحصیل شدنتان نتوانیم برایتان کاری پیدا کنیم، هزینهی دوره را به شما برمیگردانیم. اگر آماده نیستید که کارتان را شروع کنید، با مطالعهی پیشزمینه شروع کنید. قبل از هر چیزی دربارهی تاریخ جالب UX مطالعه کنید.
این مطلب ترجمهای است بر مقاله This is how you’re going to become a UX designer نوشته رافائلا رین (Raffaela Rein)