دکمهها یکی از اساسیترین عناصر برای طراحی تعاملی هستند. به عبارت دیگر، دکمهها اصلیترین نقش در ارتباط بین کاربر و سیستم را ایفا میکنند. در ادامه، ۷ اصل اولیه برای ایجاد دکمههای موثر را مرور خواهیم کرد.
۱. دکمهها را مانند دکمه طراحی کنید.
وقتی که صحبت از تعامل با رابط کاربری میشود، کاربران بلافاصله باید بفهمند که چه چیزی قابل کلیکشدن هست و چه چیزهایی نیست.
اما کاربران چگونه بفهمند که یک عنصر تعاملی است یا نه؟ با توجه به تجربههای قبلی کاربران، باید از نشانگرهای دیداری مناسب مانند اندازه، شکل، رنگ، سایه و … استفاده کرد تا المان به صورت دکمه به نظر برسد.
۲. دکمهها را جایی که کاربران انتظار دارند، قرار دهید!
دکمهها باید در جاهایی قرار بگیرند که کاربران بتوانند به راحتی آنها را پیدا کنند یا انتظار دارند که ببینند. کاربران را مجبور به شکار دکمهها نکنید. اگر کاربران نتوانند دکمهای را پیدا کنند، تصور میکنند که چنین چیزی وجود ندارد. یکی از کارهایی که در این مورد میتوانید انجام دهید، تست طرح توسط کاربران است. به این صورت که از کاربران بخواهید تا وارد صفحهای که شامل برخی عملکردهایی که انتظار دارید کاربران آنها را انجام دهند، شوند. در این صورت به راحتی میتوانید جای مناسب برای دکمههای طرح را پیدا کنید.
۳. نوشتههای دکمه را براساس کاری که انجام میدهند، پر کنید.
دکمههایی با نوشتههای عمومی یا گمراهکننده میتواند انگیزهی بزرگی برای ناامیدی کاربران شما باشد. بهترین عملکرد در این مورد این است که نوشتهی هر دکمه را بر اساس آنچه که آن دکمه انجام میدهد، پر کنید. به عبارت بهتر، کاربران باید به وضوح درک کنند که با کلیک برروی هر دکمه چه اتفاقی میافتد.
۴. دکمههای خود را به درستی اندازه دهید.
اندازهی هر دکمه باید نشانگر اهمیت آن دکمه باشد. به این صورت که هرقدر یک دکمه بزرگتر باشد، نشاندهندهی عملکرد مهمتر توسط آن دکمه است. با استفاده اندازه یا حتی رنگ (Ghost button) میتوانید دکمههای مهمتر در صفحه را برجستهتر کنید. نکتهی مهم دیگر رعایت اندازه دکمهها برای کاربران موبایل است که معمولا بهترین عملکرد در این مورد، اختصاص اندازه بزرگتر برای دکمههای موبایل نسبت به دسکتاپ است.
۵. چینش دکمهها را در نظر بگیرید.
چینش دکمهها باید انعکاسدهنده تعامل بین کاربر و سیستم باشد. دکمههای “قبلی/بعدی” در قسمت صفحهبندی نمونهای از این چینشهاست. منطقی است دکمهای که کاربر را به صفحه بعدی منتقل میکند، در سمت راست و دکمهای که کاربر را به صفحه قبلی منتقل میکند، در سمت چپ باشد (در صفحات راستچین، این قضیه برعکس است)
۶. از استفاده بیش از حد دکمهها اجتناب کنید!
این یکی از مشکلات شایع برای اکثر وبسایتها یا اپلیکیشنهای موبایل است. هنگامی که گزینههای زیادی ارائه میدهید، در نهایت کاربران هیچ کاری انجام نخواهند داد. در این خصوص، به مهمترین اقداماتی که کاربران در هر صفحه انجام خواهند داد، فکر کنید.
۷. در صورت تعامل کاربر، بازخورد تصویری یا صوتی ارائه دهید!
وقتی که کاربران برروی دکمهای کلیک یا لمس میکنند، انتظار دارند که رابط کاربری، با بازخورد مناسب پاسخی متقابل ارائه دهد. هنگامی که کابران هیچ بازخوردی دریافت نمیکنند، ممکن است فکر کنند که سیستم دستور خود را دریافت نکرده و در ادامه آن عمل را تکرار کنند.
با وجود اینکه دکمهها عناصر معمولی در طراحی تعاملی به حساب میآیند اما در طراحی آنها باید توجه زیادی را به خرج دهید.