در صحبت از طراحی خوب شاید هرگز اتفاق نظر خیلی قاطعی وجود نداشته باشد. هر کسی میتواند از دیدگاه خود نوعی از طراحی را طراحی خوب بداند. و این از زیباییهای طراحی است.
اما در این بین یکی از راههایی که ما را به سمت داشتن یک طراحی خوب هدایت میکند نسبت طلایی است. نسبت طلایی را میتوانید در طبیعت، معماری، موسیقی و … ببینید و زمانی که راه خود را به طراحی باز کند میتواند یک ترکیب متعادل و زیبا را خلق کند.
نسبت طلایی سرچشمهای از “دنباله فیبوناچی” دارد و عددی تقریبا معادل ۱.۶۱۸ میباشد.
حتما با دنباله فیبوناچی آشنا هستید این دنباله از جمع دو عدد قبلی خود به دست میآید و دنباله ای است به شکل 0,1,1,2,3,5,8,13,21,… تا بینهایت. عدد نسبت طلایی توسط یونانیان برای بیان بهتر تفاوت بین هر دو عدد در دنباله ایجاد شده است.
حال این نسبت چگونه وارد طراحی میشود؟
به طور خلاصه اگر یک خط را به دو قسمت a و b تقسیم کنیم به طوری که قسمت بزرگتر (a) تقسیم بر قسمت کوچکتر (b) برابر باشد با مجموع a+b تقسیمبر قست بزرگتر (a) و مقداری معادل ۱.۶۱۸ را به دست دهند نسبت طلایی به دست آمده است. این فرمولی است که در ساخت shape, layout, logo, … میتواند به کار رود.
با اعمال این فرمول در ساخت اشکال سادهای مانند مربعها و مستطیلها و قرار گیری آنها در کنار یکدیگر میتوانید معجزه نسبت طلایی را ببینید و دنباله فیبوناچی را در آن بیابید.
با پایان این کلاس ریاضی در مقاله پیشرو میرسیم به اعمال نسبت طلایی در طراحی و میتوانید به خوبی ببینید در طراحی layout چگونه میتوان با نسبت طلایی توجه کاربر را به مهمترین بخش محتوا جلب کرد. همچنین اهمیت این نسبت را در تایپوگرافی و ترتیببندی طراحی و یا استفاده از این نسبت در بریدن عکسها و یا طراحی لوگوها را خواهیم دید.
در پایان این مقاله نیز ابزارهای مناسبی برای استفاده از نسبت طلایی معرفی میشوند.
برای مشاهده مطالب بیشتر میتوانید از وبلاگ آکادمی دیزاین دیدن کنید.