این روزها شاید بیشتر از هر زمانی وبسایتها و اپلیکیشنهایی که طراحی میکنیم مبتنی بر دیتا هستند. این دیتا معمولا توسط چارتها و نمودارها نمایش داده میشود. رعایت جزئیات و استانداردهای مربوط به دیزاین نمودارها میتواند ریسک سردرگمی و خستگی کاربر را تا حد چشمگیری کاهش دهد و در نتیجه اگر در کنار توجه به گرافیک نمودارها، استانداردهای کاربردپذیری آنها را نیز در نظر داشته باشیم و به کار بگیریم میتواند گامی مثبت در جهت بهبود تجربه کاربر باشد.
در این مقاله به ۲۰ نکته برای بهبود کاربرد پذیری نمودارها اشاره شده که بخشی از آنها را به اختصار بررسی میکنیم:
- بهترین راه برای انتخاب دقیق و درست نوع چارت توجه به نوع دیتا و همچنین توجه به جامعه کاربران و دیتای به دست آمده از مصاحبه با کاربر است.
- نوارهای نمودار را بر اساس نوع ارزش آنها جانمایی کنید. برای مثال از محور های X و Y برای جانمایی ارزشهای مثبت و منفی در دیتا استفاده کنید.
- برای جلوگیری از برداشت نادرست اطلاعات نمودارها همیشه نوارهای نمودار را از نقطه پایه (صفر) شروع کنید.
- خطوط منحنی در نمودارهای خطی از لحاظ بصری دلنشین هستند اما در نمودارهای خطی شکسته دیتا به شکل دقیقتر و درستتری منتقل میشود.
- نمودارهای دو محوره معمولا علاوه بر مشکلات خوانایی، برای کاربر گیج کننده هستند و معنی قیاس را در ذهن آنها تداعی میکنند.
- در نمودارهای pie بهتر است دیتای متعدد ریز را در یک بخش تحت عنوان “سایر” قرار دهید. همچنین لیبلهایشان را نه مستقیم روی بخشها، و نه به صورت راهنما در کنار آن، بلکه توسط خطوط ریلیشن در کنار آنها جاگذاری کنید.
- از جانمایی رندوم دیتای نمودار خودداری کنید و جهت و نحوه حرکت چشم انسان را در آنها در نظر بگیرید.
- از طراحی بیش از حد المان های گرافیکی یا استایلینگ غیرضروری خودداری کنید.
- برای هر چارت از پالت رنگی مرتبط استفاده کنید. انتخاب پالت رنگی برای نمودارها معمولا سه حالت دارد: ۱-کیفی (qualitative) ۲-ترتیبی (Sequential) ۳-واگرا (Divergent)
- به دسترسی پذیری کنتراست رنگی در نمودارها توجه کنید و افراد دارای معلولیتهای بینایی را در نظر بگیرید.
این مقاله به تمامی این نکات به صورت کامل پرداخته است.
برای مشاهده مطالب بیشتر میتوانید از وبلاگ آکادمی دیزاین دیدن کنید.