دکتر رابرت بی. سیالدینی روانشناس، در کتاب «تأثیرگذاری» که در مورد مدیریت محصول میباشد به شش اصل کلیدی به عنوان اصول تأثیرگذاری بر مردم جهت رسیدن به خواستههای صاحب محصول اشاره میکند. این قواعد شامل تقابل، تعهد و ثبات، اثبات اجتماعی، علاقه، صلاحیت و کمیابی میباشد که در اینجا به اختصار به برخی این موارد اشاره میکنیم:
اصل تقابل: براساس اصل تقابل، اگر کسى به ما لطف کند، ما تمایل به جبران لطف طرف مقابل داریم. از موارد کاربرد این ویژگی در رونق کسب و کارها میتوان به ارائه رایگان خدمتی به مشتریان قبل از درخواست آنها اشاره نمود. به عنوان مثال، ارائه دانلود رایگان کتاب الکترونیکی و یا اشتراک رایگان یک ماهه سرویسهای ابری به مشتریان نوعی استفاده از این اصل میباشد.
اصل تعهد و پایداری: اصل تعهد و پایداری به این معناست که به محض اینکه ما به چیزی متعهد گردیم، سعی میکنیم در هر تصمیمی که میگیریم علیرغم وجود هر نوع فشار داخلی و یا خارجی به آن تعهد پایبند بمانیم. به طور مثال برای افزایش مشتریان، کسب و کارها مسابقهای ترتیب میدهند و از مشتریان خود میخواهند که در مورد کالای خاصی که دوست دارند مطلب کوتاهی بنویسند و برنده جایزه شوند.
اثبات اجتماعی: ما انسانها معمولاً در شرایطی که در تصمیم گیری خود با تردید و دودلی مواجه میشویم به دنبال آنچه دیگران در شرایط مشابه انجام دادهاند میگردیم. بنابراین، تمایل به مشاهده رفتارهای دیگران در شرایط مشابه با خود داریم. مثلا بررسی نظرات کاربران توسط مشتریان در خرید محصولی خاص نمونهای از کاربرد این اصل میباشد. به طوری که معمولاً مشاهده رضایت دیگران، تمایل بیشتری به خرید محصولات و خدمات را در ما ایجاد مینماید.
در اینجا به دلیل طولانیتر نشدن مطلب تنها به توضیح مختصر سه مورد از این اصول بسنده کردم. برای آشنایی بهتر با این اصول، درک کاربرد عملی آنها در کسب و کارهای مختلف و اطلاع از اینکه در طراحی کدام سرویسهای معتبر بکار رفتهاند شما را به خواندن مقاله امروز دعوت میکنم.
نویسنده این مقاله چگونگی استفاده از این اصول کلیدی را در سرویس Airbnb به عنوان یکی از بهترین سرویسهای ارائه خدمات اقامتی و گردشگری جهان مورد بررسی قرار داده است و به نتایج جالبی رسیده است. بنابراین اگر به مباحث مربوط به روانشناسی اجتماعی و مدیریت کسب و کار علاقه دارید، پیشنهاد میکنم مطالعه این مقاله را در اینجا از دست ندهید.
(زمان حدودی مطالعه: ۷ دقیقه)