پرسوناها شخصیتهای داستانی هستند که بر اساس تحقیقی که به منظور نمایش انواع مختلف کاربران که به صورت مشابه از یک سرویس استفاده میکنند، ساخته میشوند. ایجاد پرسونا به ما کمک میکند تا نیازها، تجربهها، رفتارها و اهداف کاربران را درک کنیم. همچنین پرسونا به ما کمک میکند تا این مسئله که کاربران مختلف، نیازها و رفتارهای متفاوتی دارند را به خوبی تشخیص دهیم و بتوانیم با آنها به آسانی ارتباط بگیریم. راهنمایی در مرحلهی ایدهپردازی و رسیدن به هدفی که معمولا تجربه کاربری خوب برای گروهی از کابران است، از دیگر مزایای طراحی و استفاده از پرسوناهاست.
برخلاف محصولات، سرویسها و راهحلهایی که بر اساس ترجیحات تیم طراحی، ساخته میشوند، طراحی بر اساس دادههای کاربرمحور که به عنوان پرسونا شناخته میشوند، به یک روش استاندارد تبدیل شده است. از این رو، پرسوناها افراد واقعی را توصیف نمیکنند، اما پرسوناها بر اساس دیتاهایی که از افراد واقعی جمعآوری میشود، ساخته میشوند. پرسوناها، تاثیر انسان بر واقعیتهایی از پروژه که میتوانند تا ابد مبهم بمانند را نشان میدهند. وقتی پروفایلهای پرسوناهای معمول یا خاص را میسازیم، این به ما کمک میکند تا الگوها را در تحقیق خود بفهمیم و متناسب با تمامی کابران محصول را طراحی کنیم. همچنین پرسوناها بر دو نوع Model characters یا Composite character شناخته میشوند.
پرسوناها طرحهای معناداری ارائه میدهند که میتوانیم در ارزیابی طراحی خود از آنها کمک بگیریم. مزیت دیگر ساخت پرسونا، این است که به ما کمک میکند تا سوالات درستی طرح کنیم و متناسب با کاربرانی که برای آنها طراحی میکنیم، به آن سوالات پاسخ دهیم. برای مثال “چگونه علی، رضا و مریم تجربه میکنند؟” یا “عکسالعمل آنها در مقابل فلان کار چیست؟” یا “رفتارشان در مقابل ویژگی فلان چیست؟” یا “فلان چیز را چگونه در چهارچوب معین تغییر میدهند؟” و “نیازهای اساسی آنها که ما در تلاش برای برآوردهکردن آنها هستیم، چیست؟”
برای اطلاع از انواع پرسونا و روشهای پیادهسازی آنها، پیشنهاد میکنیم همراه ما با این مقاله باشید.
برای مشاهده مطالب بیشتر میتوانید از وبلاگ آکادمی دیزاین دیدن کنید.