ما به عنوان طراحان محصول، بیشترین مسئولیت را در قبال افرادی داریم که از محصول استفاده میکنند. اگر کاربران را به خوبی نشناسیم، چگونه میتوانیم محصول مناسبی برای آنها طراحی کنیم. بدون تحقیقات لازم، تمرکز بر نیازها و خواستههای کاربران ناممکن است. در اینجا این سوال مطرح میشود که کاربرپژوهی در طراحی محصول دقیقا چیست و چه روشهایی دارد؟
در روند طراحی محصول پس از مشخصشدن چشمانداز، به مرحله تحقیقات کلی میرسیم که از دو بخش تحقیقات کاربر و تحقیقات بازار تشکیل میشود. تحقیقات کاربر، پژوهشی سیستماتیک از کاربران و خواستههای آنان است که به منظور افزایش بینش طراحان در روند فرآیند طراحی تجربه کاربری کاربرد دارد. هدف از این پژوهش سیستماتیک یافتن عواملی است که اصول تجربه کاربری را شکل میدهند. تحقیقات در مورد کاربر، مهمترین کلید طراحی یک تجربه کاربری عالی است. طراحان با بهرهگیری از تکنیکها، ابزارها و دیگر روشها برای رسیدن به هدف نهایی، که همان تعیین حقایق و کشف مشکلات احتمالی کاربر است استفاده میکنند.
در حوزه طراحی محصول، روشهای متفاوتی جهت انجام کاربرپژوهی وجود دارد که شامل روشهای کیفی و کمی میشود. از جمله تحقیقات متنی، مطالعه روزنامه، مصاحبه با افراد شامل مصاحبه مستقیم، غیرمستقیم و قومیتی (Ethnographic interviews)، استفاده از نظرسنجی آنلاین، تحقیقات بازار (رقبای مستقیم و غیرمستقیم)، تحقیقات وابسته به شواهد و قرائن، دستهبندی کارتها (Card Sorts)، آزمایش قابلیت استفاده (Usability Tests) و … میشود.
در این روشها بیشتر تمرکز بر رویکرد سیستماتیک جمعآوری اطلاعات و تفسیر دادههای جمعآوری شدهاست. به همین علت، پژوهش کاربری مستلزم انتخاب ساختاری مشخص و روشی اصولی و همچنین استفاده از ابزارهای مناسب جهت جمعآوری اطلاعات میباشد.
تحقیقات موثر، باعث میشود طراحان و صاحبان سرمایه اطلاعات ارزشمندی در ابتدای شروع مسیر کسب و کار بدست آورند و در نهایت هزینههای تولید یک محصول موفق را کاهش میدهند. مشخصاً اگر از مراحل اولیه و با آگاهی بالا کار تحقیقات صورت گیرد، بعدها به تغییرات و اصلاحات هزینهبر کمتری نیاز خواهد بود. بنابراین اگر میخواهید شانس موفقیت محصولتان افزایش یابد، باید تلاش کنید در گام نخست پروژه تحقیقات دقیقی انجام دهید.
با مطالعه این مقاله میتوانید راههای موفقیت محصولتان را تضمین کنید.