در این مقاله قرار است به یکی از پرطرفدارترین و قدیمیترین کانسپتهای طراحی بپردازیم. اگر از قدیمیهای دنیای دیزاین به خصوص طراحی رابط کاربری باشید، محال هست با منوی همبرگری آشنا نباشید. با این حال قصد داریم موارد استفاده، نحوه طراحی و چند نکته تجربه کاربری در باب منوی همبرگری را مورد بررسی قرار دهیم.
منوی همبرگری چیست؟ (⚠️ خطر اسپویل)
مطمئنا انتظار ندارید که در اینجا یک همبرگر غرقشده در روغن و پنیر بیابید. (چرا که نه؟!) آنچه که میخواهیم در مورد آن بحث کنیم، همان منوی سهخطی افقی است که در بیشتر وبسایتها و برنامههای موبایل آنها را دیدهاید. آنچه که به عنوان “منوی همبرگری” در بین طراحان معروف و شناختهشده است.
بیاید کمی در مورد گذشته “منوی همبرگری” بدانیم!
در دههی هشتاد، پدر همبرگر “Norm Cox” ایستگاه کاری شخصی خود به نام “Xerox Star” را راهاندازی کرد. او نمادی با ۴ خط ایجاد کرد تا با کلیک برروی آن لیستی از موارد را باز کند. دنیای دیزاین بعدها نام “منوی همبرگری” را به این نماد اختصاص داد.
هزینه تعامل با منوی همبرگری
با وجود اینکه منوی همبرگری، کاربر را مجبور به طی مرحلهی اضافی برای دستیابی به محتوای مورد نظر میکند اما این را باید در نظر داشته باشیم که منوی همبرگری یک مدل ذهنی آشکار در بین کاربران است به این صورت که کاربران در هنگام مشاهده منوی همبرگری سردرگم نمیشوند و فوراً میدانند که نحوه کار آن چگونه است.
چه زمانی میتوان از منوی همبرگری استفاده کرد؟
زمانی که تصمیم به استفاده از منوی همبرگری گرفتید، نیاز است تا چند نکته را در نظر داشته باشید:
پنهانکردن صفحات دارای اهمیت ثانویه
اگر عناصر اصلی و نحوه پیمایش در پروژه شما به طور کامل مشخص و قابل مشاهده است، میتوانید برخی صفحات کم اهمیت مانند صفحات تماس با ما یا درباره ما (بستگی به اهداف شما دارد) را در منوی همبرگری قرار دهید.
در نقطه مقابل، ممکن است شما فضای خالی و کافی برای نمایش موارد ثانویه داشته باشید اما نمیخواهید تا صفحه بیش از حد شلوغ شود زیرا صفحات با عناصر زیاد میتواند سبب افزایش بار شناختی کاربر شود. اینجا نیز، منوی همبرگری میتواند راهگشای مشکل شما باشد.
در چه مواردی نباید از منوی همبرگری استفاده کرد؟
۱- ممکن است موارد اصلی را پنهان کند
موارد اصلی وبسایت نباید پشت منوی همبرگری پنهان شود، زیرا باید به راحتی توسط کاربر به منظور کشفیات و پیماش بیشتر، قابل مشاهده باشد. به جای آن میتوانید از یک منوی ثابت افقی در بالای وبسایت استفاده کنید.
۲- وبسایت شما دارای طراحی تعاملی سنگین باشد
مشخص است که در این مورد شما در پی کاهش تعداد کلیکها توسط کاربر به منظور مشاهده صفحات و اهداف مختلف خواهید بود.
۳- مانع استفاده منوی پیمایش پیشفرض دستگاه شود
بدترین اتفاق این است که شما برخلاف منوی پیمایش پیشفرض دستگاه، بخواهید از منوی همبرگری استفاده کنید. زیرا بسیاری از کاربران عادت دارند از منوی پیشفرض دستگاه استفاده کنند. مانند کاربران گوشی آیفون.
در ادامه این مقاله، بهترین موارد پیادهسازی شده منوی همبرگری و نمونههای استفاده شده آن در وبسایتهای مشهور را مشاهده خواهید کرد.