اگر بخواهیم تعریفی از کنتراست (Contrast) یا همان تضاد داشته باشیم، میتوان گفت کنتراست کیفیت و چگونگی تفاوت دو المان مجاور از یکدیگر است. کنتراست نحوه برداشت ما از محیط پیرامون و مشخصه اشیایی که در تعامل با آنها هستیم را مشخص میکند.
در زمینه طراحی محصولات دیجیتال نیز کنتراست یکی از مشخصههای اصلی مورد استفاده در طراحی رابط کاربری به حساب میآید. کنتراست در طراحی بصری به اشکال مختلفی قابل استفاده است که در ادامه به آنها اشاره شده است:
۱- رنگ:
مغز انسان توانایی ایجاد تمایز بین نور با طول موجهای مختلف را دارد و طول موجهای مختلف را به صورت رنگهای متفاوت تحلیل و درک میکند. هرچه این طول موجها متفاوتتر باشند مغز انسان نیز متوجه این تفاوت شده و رنگهای مختلف را از هم تشخیص میدهد.
۲- نسبت و تناسب:
این مشخصه به تفاوت اندازه دو المان نسبت به یکدیگر اشاره دارد. هرچه اختلاف اندازه بین دو المان بیشتر باشد، مغز انسان بهتر این تفاوت را درک میکند و کنتراست بصری بیشتری بین این المانها وجود خواهد داشت. با استفاده از این مشخصه میتوان المانهای مختلف را براساس اهمیت آنها از یکدیگر متمایز کرد.
۳- شکل:
هنگامی که تمامی مشخصههای بصری دو المان مشابه یکدیگر باشند، تفاوت در هندسه آنها باعث تمایز بین آنها خواهد شد و ایجاد کنتراست بین آنها خواهد کرد.
۴- مجاورت و فاصله:
مغز انسان المانهایی که فاصله کمی با یکدیگر دارند را مرتبط با هم درک میکند و هرچه این فاصله بیشتر شود، میزان این ارتباط نیز در ذهن انسان کمتر خواهد شد. از این مشخصه میتوان در معماری اطلاعات بهره گرفت و المانها و اطلاعات مرتبط با هم را نزدیک به هم نشان داد.
۵- حرکت:
چشم انسان توانایی بالایی در تشخیص حرکت و تمایز آن از پسزمینه ساکن دارد. در طراحی بصری نیز میتوان از این مشخصه برای ایجاد تمایز بین المانهای مختلف و ایجاد میکرواینتراکشنها استفاده کرد.
در این مقاله توضیحات کاملتری در مورد حالتهای مختلف ایجاد کنتراست و عملکرد مغز انسان در تشخیص آن و ادراک بصری ارائه شده است. اگر به این موضوع علاقه دارید مطالعه آن را از دست ندهید.