دکمهها یکی از المانهای اصلی در طراحی تعاملی هستند. آنها نقش اساسی در ایجاد ارتباط بین کاربر و سیستم دارند. بنابراین نحوه طراحی آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله ۷ اصل اساسی برای طراحی دکمهها بیان شده است که در ادامه به اختصار بیان شده است.
۱- دکمهها را شبیه دکمه طراحی کنید!
وقتی پای تعامل میان کاربر و سیستم به میان میآید، کاربر باید به راحتی متوجه شود چه چیزهایی قابل کلیک هستند و چه چیزهایی نیستند. هرچقدر زمان لازم برای اینکه کاربر نحوه تعامل با سیستم را تشخیص دهد بیشتر شود، رابط کاربری کاربردپذیری کمتری خواهد داشت. بنابراین طراحی دکمهها باید به گونهای باشد که کمترین میزان فشار بر روی کاربر برای تشخیص عملکرد آن را داشته باشد.
۲- دکمهها را در جای درست قرار دهید.
تعامل کاربران با سیستمهای مختلف باعث میشود برخی الگوها در ذهن کاربر شناختهتر و آشناتر باشند. پیروی از این الگوها و قرارگیری دکمهها در جاهایی که کاربر انتظار آن را دارد، باعث سهولت دسترسی کاربر به آن خواهد شد.
۳- عنوان دکمهها منطبق بر عملکرد آنها باشد.
دکمههایی که عنوان کلی یا گمراهکننده داشته باشند، سبب سردرگمی و ابهام برای کاربر میشوند و کاربر عملکرد صحیح آن را تشخیص نخواهد داد. همین امر موجب افزایش میزان خطا در تعامل کاربر با سیستم خواهد شد.
۴- اندازه دکمهها را به درستی انتخاب کنید.
اندازه دکمهها میتواند میزان اهمیت آنها نسبت به هم را منعکس کرده و همچنین کلیکپذیری آنها را تحت تاثیر قرار دهد. پس بر اساس اندازه دکمهها میتوان آنها را براساس اولویت طبقهبندی کرده و عملکرد آنها را بهبود بخشید.
۵- ترتیب دکمهها را رعایت کنید.
ترتیب دکمهها باید به گونهای باشد که ماهیت تعامل بین کاربر و سیستم را در خود حفظ کند. به عنوان مثال در صفحاتی که دکمههای قبلی و بعدی دارند، ترتیب این دکمهها میتواند منطبق بر جهت ورق خوردن کتاب باشد.
۶- از دکمههای زیاد اجتناب کنید.
استفاده از دکمههای زیاد در یک صفحه، باعث سردرگمی کاربر شده و در نهایت باعث عدم انجام کار توسط او خواهد شد. بنابراین باید تا حد امکان تعداد آنها را کاهش داد تا انتخابهای پیش روی کاربر بهینه و حداقل باشد.
۷- استفاده از بازخورد صوتی یا بصری برای دکمهها.
هنگامی که کاربر بر روی دکمهای اشاره میکند، انتظار دارد تا بازخوردی از سوی سیستم دریافت کند. با استفاده از افکتهای صوتی یا گرافیکی میتوان این حس تعامل را انتقال داد.
برای آشنایی بیشتر با این اصول قواعد میتوانید مقالهی کامل را اینجا مطالعه کنید.